Centrum Mondzorg Epe

“Behoud van eigenheid is veel waard”

Michiel Buis

Michiel Buis vindt de aanduiding founding partner te veel van het goede, maar feit is dat hij al was begonnen met een eigen tandartsengroep voordat hij zich aansloot bij De Tandartsengroep. “Dat je groter bent en groter georganiseerd kan zijn, zonder gedomineerd te worden door ketenregels, dat is natuurlijk het fraaist.”

Na overname van een ouderwetse dorpspraktijk en een aantal verbouwingen, zette Michiel Buis een compleet gezondheidscentrum neer, inclusief een grote tandheelkundige praktijk. En alles even strak georganiseerd. Verschillende praktijken vonden hun weg naar het centrum. De ene keer inclusief behandelaar, de andere keer alleen het patiëntenbestand. “Telkens met de gedachte: de inbrengende partij is de ambassadeur voor de volgende”, licht Buis zijn aanpak toe.

Geen blinde vlekken

Waarom gekozen voor De Tandartsengroep? Buis: “Een jaar of tien geleden heb ik mij al eens aangesloten bij een organisatie. Dat draaide voornamelijk om centrale inkoop. Dat kwam niet goed van de grond; ik denk dat we er net te vroeg mee waren. Bovendien, binnen die club gingen de gesprekken vooral over waarin we overeenstemden, in plaats van waarin we verschilden. Dan leer je niks. Hoe mooi is het dat iemand een blinde vlek bij je blootlegt. Daar heb je veel meer aan dan dat iemand je vertelt hoe mooi je het allemaal voor elkaar hebt. Om te kunnen groeien moet je benchmarken. Daar had ik behoefte aan. Ik heb in die jaren daarna met verschillende partijen gesproken, maar De Tandartsengroep sprak me het meeste aan. Zij wisten mij persoonlijk te prikkelen.”

Eigen cultuur behouden

“Probleem bij veel van die ketens is dat ze over elke praktijk hun eigen sausje willen gieten. Dat sausje impliceert ook dat je de hele cultuur van de praktijk moet gaan veranderen”, vertelt Buis. “Hier behoud je de eigen identiteit. Voor mij was dat doorslaggevend. Ondanks dat we enorm zijn gegroeid, heeft het nog altijd het karakter van een dorpspraktijk. De jaguar en de tractor staan hier gebroederlijk naast elkaar op het parkeerterrein. Iedereen is even welkom. Dat typeert ons, en dat willen we koesteren. Ook aan de afspraken die wij hier hebben met behandelaars en personeelsleden, is niks veranderd. Als je op louter financiële gronden je bij een keten groep aansluit, vind ik dat jammer. Behoud van de eigenheid van de praktijk is veel meer waard. Het moet wel leuk blijven. En het leuke in mijn geval was ook dat ik een hub-constructie kon creëren. Daarbinnen kan ik mijn ervaring inzetten in de regio. Omgekeerd kan ik gebruik maken van het vermogen van de groep om te kunnen groeien.”

Je hebt angst voor verlies van vrije keuze, van identiteit en zelfstandigheid. Dat is allemaal niet aan de hand in de groep

Een loyale vuist

Ander motief voor aansluiting was voor Buis om een vuist te kunnen maken tegen de opkomst van groepen en ketens in de sector. “Ik denk dat de tandheelkundige wereld gedomineerd gaat worden door ketens, groepen en de verzekeraars. Ik zie het ervan komen dat een verzekeraar eist dat je als patiënt naar gecontracteerde praktijken gaat. Je moet daarom zorgen dat je georganiseerd bent en in de voorhoede meeloopt. Hoe meer we samenwerken, hoe beter het is. Het mooie is, De Tandartsengroep kan nooit te groot worden. Zolang wij maar het principe blijven hanteren dat de eigen identiteit boven alles staat, maar dat je tegelijkertijd wel op elkaar kunt leunen en van elkaar kunt leren. Dat gebeurt. Als ik De Tandartsengroep in één woord zou moeten typeren, dan zeg ik: loyaal. Natuurlijk houd je in het begin altijd wat reserves. Je hebt angst voor verlies van vrije keuze, van identiteit en zelfstandigheid. Dat is allemaal niet aan de hand. De afspraken die ik met ze heb gemaakt, zijn ze absoluut nagekomen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Adresgegevens

Centrum Mondzorg Epe

Centrum Mondzorg Epe
 

We maken graag kennis met je

Naar contact