De Tandartsengroep Delft

"Ik heb hoge verwachtingen voor de toekomst"

Sherif El Boushy

Een paar jaar geleden stond Sherif El Boushy van De Tandartsengroep Delft op een spreekwoordelijk kruispunt. Zelf een keten beginnen of iets met onderwijs gaan doen. Het werd het laatste. Dankzij zijn inspanningen profiteert de hele groep inmiddels van zijn onderwijsaanbod.

In 2004 nam Sherif El Boushy een van de oudste tandartspraktijken in Delft over. Ooit eigendom van tandarts Philippus senior en daarna junior. “Ik heb nog patiënten die stammen uit de tijd van Philippus senior. Dat was niet het prototype van een empathische tandarts, zal ik maar zeggen. Zijn oud-patiënten zijn nog steeds bang, hoezeer ik ook mijn best doe om ze gerust te stellen.” Er was wel meer dat El Boushy wilde verbeteren. In de loop der jaren bouwde hij de praktijk uit naar zes behandelkamers, en binnenkort komen er nog twee bij.

De ondernemende tandarts

El Boushy is tandarts én ondernemer. Hij studeerde naast tandheelkunde ook bedrijfskunde. “Het was mijn ambitie om er iets groters van te maken”, vertelt hij. “Enige schaalgrootte bereiken is bedrijfsmatig slimmer. Bovendien kwam ik daardoor meer in de rol van aanstuurder en hoefde ik niet al mijn tijd te besteden aan behandelen. Die combinatie ligt mij meer.”

Toen de praktijk eenmaal een behoorlijke grootte had, overwoog El Boushy zelf een keten te starten. Na ampele overwegingen schoof hij het idee terzijde. “Tandartsen zijn academici. Die hebben allemaal hun eigen zienswijze. Zo worden ze ook opgeleid. Om volledig zelfstandig te werken en zelf beslissingen te nemen. Het zijn geen mensen die gewend zijn een baas te hebben of iets te hoeven afstemmen met anderen. Doorgaans zijn het best eigenwijze mensen en bovendien schaars. Ik zag er onvoldoende heil in.”

Geloof in goed onderwijs

El Boushy verlegde vervolgens zijn energie en aandacht naar opleidingen. “Met goed opgeleide mensen wordt het werk lichter, verloopt het soepeler en is de kwaliteit hoger. Ook de communicatie verbetert, onderling en naar de patiënten.” Zijn overtuiging mondde uit in de ontwikkeling van e-learning voor de tandartsenpraktijk. Inmiddels heeft het aanbod voor assistentes een mbo4-erkenning en maakt de hele groep er gebruik van. “Het is zo ontzettend belangrijk, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Mijn ervaring is dat een goed intern opgeleide assistente zich als een vis in het water voelt in de praktijk. Als ze de theorie al te pakken hebben, gaat het leren op de werkvloer vijf keer zo snel en de kennis wordt veel dieper en completer geïntegreerd.”

Eigen protocollen

El Boushy vertelt dat er bij De Tandartsengroep Delft een prettige cultuur is en dat zijn medewerkers harde werkers zijn. “De sfeer is gemoedelijk, terwijl we tegelijkertijd supergoed georganiseerd zijn. Elke patiënt wordt integraal benaderd. Onze intake is uitgebreid, waarbij we naar het geheel kijken. We proberen zo voorspelbaar mogelijk te werken. Experimenteren met nieuwe materialen doe ik niet snel. Ik gebruik liever iets wat zich al bewezen heeft. Wat ik ook belangrijk vind, is kwaliteit borgen. Nieuwe tandartsen krijgen een uitgebreid inwerktraject, waarbij we onze eigen protocollen gebruiken. Niet pro forma, omdat het nu eenmaal moet, maar protocollen waar we goed over hebben nagedacht en waarvoor we jaarlijks interne trainingsdagen organiseren.”

Voor mij speelde een rol de enorme toename van regelgeving en overheidsbemoeienis

Doorgeslagen regelgeving

Rond 2018 kreeg El Boushy een aanbod voor overname van zijn praktijk van een keten. “Hoewel het natuurlijk dagkoersen zijn, was ik aangenaam verrast. Alleen stond de keten mij niet aan”, vertelt hij. “De contactpersoon kwam mij over als een onbezielde handelaar.” Hij sloeg het aanbod af, maar het was wel een trigger om over zijn toekomst na te denken. “Zo’n proces heeft tijd nodig. Ik vind wel dat je niet moet wachten tot je 65e. Voor mij speelde een belangrijke rol de enorme toename van regelgeving en overheidsbemoeienis in de tandheelkunde. Ik vind het nogal doorgeslagen en het wordt alleen maar erger en erger. Het maakt ondernemen steeds minder leuk. Alles bij elkaar opgeteld, was deze stap voor mij logisch. Daar komt bij dat De Tandartsengroep geen keten is, maar een groep. Bij een keten krijg je van alles opgelegd. Van naam en uithangbord tot uniformen en werkwijze. Dat is bij de groep niet het geval. Het gaat er gemoedelijker aan toe.”

Inclusief naam

Over de naam gesproken: de toetreding van El Boushy was inclusief de naam van de praktijk. De groep heeft er dankbaar gebruik van gemaakt door zijn naam over te nemen. “Dat was in het begin lastig, omdat onze website die van de groep verdrukte. We hebben het opgelost door ‘Delft’ aan onze naam toe te voegen. Nu zijn we beide online goed vindbaar.” El Boushy denkt dat corona roet in het eten heeft gegooid als het gaat om uitwisseling en samenwerking binnen de groep. “De groep is zich nog aan het ontwikkelen. Ik heb hoge verwachtingen voor 2022 en verder.”

Adresgegevens

De Tandartsengroep Delft

De Tandartsengroep Delft
 

We maken graag kennis met je

Naar contact