“Door de verbreding en verdieping van het vak, is het vandaag de dag eigenlijk onmogelijk om de hele tandheelkunde tot in de diepte te beheersen. Je kunt veel beter gaan samenwerken.” Aan het woord is Joop Dooper, oprichter van Dooper Tandartsen. Inmiddels zijn zoon Ruben en partner Freek Mulder toegetreden tot de praktijk, die voorloopt in digitale tandheelkunde. De toekomst ziet er veelbelovend uit.
In 2018 – zoon Ruben werkte al een jaar of vier in de praktijk – was het eerste contact van Joop Dooper met De Tandartsengroep. “Ruben is een enthousiaste ondernemer. Het plan van De Tandartsengroep voor een netwerk van kwalitatief goede praktijken over Nederland, zagen we wel zitten. Het idee dat je daarmee ook in kennis en kunde kan groeien, vonden we mooi.”
Brede horizon
In de gesprekken die hij daarvoor met andere partijen voerde, ging het toch al snel over volledige overname. Dooper: “Dat wilden we juist niet. Snel geld maken is niet de bedoeling, zeker niet met de jeugd naast mij. Bij De Tandartsengroep was de horizon breder; het voelde gewoon veel beter. Grootschaliger, zonder dat het een keten is. We gingen samen de dingen doen, die we zelf als grote praktijk ook belangrijk vinden. Neemt niet weg dat de toekomstige overname van de praktijk door mijn zoon voor hem wel veel makkelijker is geworden. En voor mij natuurlijk ook. Het levert vrijheid op. Ik kan nu afbouwen – ik werk al minder – terwijl Ruben en Freek juist verder kunnen met opbouwen.”
Het levert vrijheid op. Ik kan nu afbouwen, terwijl de anderen juist verder kunnen met opbouwen
State of the art techniek
Als je bij Dooper Tandartsen voor een kroon of brug komt, is die dezelfde dag nog geplaatst. Sterker, je kunt als patiënt, als je dat leuk vindt, in het eigen digitale laboratorium meekijken naar het maakproces. Dooper: “Wat is nou interessanter, dan zien hoe je eigen kroon gemaakt wordt? En terwijl de verdoving nog werkt, wordt de kroon geplaatst in een kwaliteit en hardheid die ongeëvenaard is. Met het lab hebben we een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Dat is dankzij de aansluiting in de groep gebeurd, omdat die kennis daarover aanwezig is.”
Innovatie is een constante bij Dooper Tandartsen. Het is niet voor niets behalve praktijk ook een regionaal opleidingsinstituut. “We gebruiken ook de nieuwste laserapparatuur, waarmee je materiaal verdampt in plaats van dat je het wegboort. Binnen deze techniek zijn er weer allerlei gespecialiseerde behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld voor het weghalen van tandsteen. Die nieuwe behandeltechnieken leveren geweldige voordelen op voor onze patiënten.”
Dagelijks actueel inzicht
Stel nu dat De Tandartsengroep morgen niet meer zou bestaan. Wat wordt er dan gemist? Dooper: “We worden echt in allerlei opzichten ontzorgd. Neem de jaarcijfers. Vroeger keek ik eens in de zoveel tijd naar de bankrekening en dacht ik: het zal wel goed kan. Dan kreeg je een half jaar later van de accountant te horen hoe het echt zat. Nu zijn we tot op de maand bij en heb ik dagelijks een actueel inzicht. Daarop kun je sturen. Het is gewoon fijn dat alles in de back office goed geregeld is. Tandartsen zijn het niet gewend dat iemand over hun schouder meekijkt. Maar je moet daar anders naar kijken. Het houdt het vak levendig. En je kunt je honderd procent toeleggen op je vak.”
Het is gewoon fijn dat alles in de back office goed geregeld is
Vrij in doen en laten
Dooper legt uit dat De Tandartsengroep monitort of het goed gaat met een praktijk en hoe ze optimaal kunnen helpen en ondersteunen. “Wil je bijvoorbeeld zien hoe digitale techniek werkt? Dan kom je gewoon een paar uur bij ons meekijken. Of we komen het in jouw praktijk doen. Het is echt samen optrekken. Daarom willen we ook er gezellige praktijken bij, die even enthousiast zijn. Anders gaat het wel heel veel energie kosten om de samenwerking goed te laten zijn. Bovendien, je blijft ongelofelijk vrij in je doen en laten. Bijvoorbeeld centrale inkoop. Het is er, maar blijf je liever bij je eigen partij en neem je voor lief dat je daar vijf procent meer betaalt; prima. Je wordt nergens toe gedwongen. Ook niet om naar een bepaald tandtechnisch laboratorium te gaan. En als je er zelf een wilt opzetten, dan gaan we dat met z’n allen voor je regelen. Die kennis er is.” Dooper vertelt dat eigenlijk alles bespreekbaar is. “We zitten niet in een vast keurslijf zoals dat bij de grotere ketens het geval is. Het gaat altijd om maatwerkoplossingen, met als uitgangspunt: hoe zijn we samen sterk? Hoe hebben we er allemaal voordeel van? Want uiteindelijk draait het daar natuurlijk wel om.”
Eigenlijk is alles bespreekbaar. We zitten niet in een vast keurslijf