Tandartsenpraktijk De Mondhoek

"Als je een tandarts dingen oplegt, wordt hij ongelukkig"

Felix Guljé en Jessica van Soest

“We hebben hier het allerleukste team van Nederland en daar ben ik oprecht trots op”, verklaart Jessica van Soest enthousiast. Zij is, met Felix Guljé, de oorspronkelijke eigenaar van Tandartsenpraktijk De Mondhoek. De trots is er vooral doordat de afgelopen jaren best pittig waren, leggen ze uit. Nu staat er een enthousiast team.

De toetreding tot De Tandartsengroep van De Mondhoek viel precies gelijk met de fusie van praktijken. De oorspronkelijke praktijk van Felix Guljé en Jessica van Soest was al een samenvoeging van drie algemene praktijken en een verwijspraktijk voor implantologie, het specialisme van Guljé. Daar kwamen nog een grote algemene praktijk plus een zelfstandige verwijspraktijk voor endodontologie bij. Precies op het moment dat zij dachten ontzorgd te worden, moesten ze flink aan de bak om de verschillende culturen tot één geheel te smeden. “Ik word heel gelukkig van het resultaat”, vertelt Guljé. “We hebben een mooi team. De werksfeer is geweldig. Maar wij hebben daar wel buitengewoon veel energie in moeten stoppen. Daar hebben we ons op verkeken.” Van Soest vult aan: “Drie teams integreren, is lastig. Verandering is moeilijk en spannend. Het is heel begrijpelijk dat mensen ook weerstand hebben. Bovendien viel het samen met corona.” Guljé: “Wat De Tandartsengroep ons gebracht heeft is eigenlijk stabiliteit. Toen corona kwam, was ik dankbaar dat ze er waren. Alle administratie en problematiek die daarbij kwamen kijken, in ons geval voor meer dan dertig personeelsleden, werd ons uit handen genomen.”

Wetenschappelijk buitenbeentje

Guljé vertelt dat hij veelvuldig werd benaderd door tandartsenketens, maar dat de formats daarvan hem niet aanstonden. Totdat iemand hem wees op De Tandartsengroep. “Wij zijn in die zin een buitenbeentje omdat wij hier veel wetenschappelijk onderzoek doen. Ik wilde daar al langer meer tijd aan kunnen besteden. Verder hadden wij al een flinke administratie en aardig wat personeel. En dan is er altijd wel wat. De ontzorging, dat leek ons goud waard. Omdat ik hier de meeste grijze haren had, ben ik het gesprek aangegaan en de intentie van deze groep was precies wat ik zocht.”

Behoud van ‘eigen aardigheden’

Guljé: “Het makkelijkst was geweest om ons over te leveren aan een keten. Dan was de fusie ons opgelegd, was er een strak format geïntroduceerd en klaar is Kees. Dat wilden we niet. Kijk, iedere tandarts is in meer of mindere mate een tikje autistisch, als je begrijpt wat ik bedoel. Als een tandarts altijd linksdraaiende pasta gebruikt en je gaat hem opleggen dat het voortaan rechtsdraaiend moet zijn, dan wordt hij ongelukkig. De Tandartsengroep begrijpt dat gelukkig. De vrijheid van eigen gewoontes, van ‘eigen aardigheden’, die worden gedoogd en zelfs gekoesterd. Bovendien, het is je kindje, je praktijk. Je wilt dat daar goed voor gezorgd wordt. Ook nadat je eruit bent gestapt.” Het fusieproces duurde twee jaar. “Zonder De Tandartsengroep hadden we het niet aangedurfd. Achteraf gezien is het fantastisch gelopen”, vertelt Guljé.

Op financieel gebied hebben we enorme slagen gemaakt

Constant kennis vermeerderen

Van Soest vertelt dat in De Mondhoek persoonlijke aandacht hand in hand gaat met hoogwaardige tandheelkunde, bij voorkeur ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. De bijdrage van de groep aan het vergroten van kennis en kunde wordt dan ook hogelijk gewaardeerd. “Er is via de groep een intra-orale scanner op de praktijk geïntroduceerd, inclusief de trainingen. We kunnen nu in één dag kronen plaatsen door samenwerking met een laboratorium uit de groep. En we gebruiken het trainingsaanbod vanuit de groep. Op financieel gebied hebben we ook enorme slagen gemaakt. En ik ben blij dat De Tandartsengroep zich gaat inzetten op het gebied van human resources. Centrale werving en selectie van personeel, de goede mensen vinden, dat gaat ons veel tijd schelen.”

Ook Guljé ziet de laatste jaren de ontwikkelingen razendsnel gaan. Op zijn domein, de implantologie, heeft hij zelf een behoorlijk steentje aan innovatie bijgedragen. En nog altijd. “Met name digitalisering verandert het vak compleet. Als ik nu dezelfde handelingen zou verrichten als ten tijde van mijn afstuderen, zou ik bij wijze van spreken gearresteerd worden. Zowel door de fusie als de aansluiting bij De Tandartsengroep bundelen we krachten voor de toekomst.”

Keuzevrijheid

Inmiddels wordt Guljé met enige regelmaat gepolst door andere tandartsen over De Tandartsengroep. Wat vertelt hij ze? “Ik benadruk de keuzevrijheid. Dat is een groot goed. Alleen waarschuw ik ook. Die vrijheid impliceert namelijk dat je je wel degelijk moet blijven inzetten voor je praktijk. Je moet niet denken dat je op je lauweren kunt gaan rusten.” Voor Guljé lijkt dat geen probleem. “Ik ben zo trots op onze club mensen. Daar word ik blij van. Ik vermoed dat ze me hier ooit nog de praktijk uit moeten duwen, zoveel lol heb ik nog in het werk.”

Adresgegevens

De Mondhoek

De Mondhoek
 

We maken graag kennis met je

Naar contact